Pupunha heart of palm residue silage as an option of roughage for ruminants

Resumo

It was aimed in this study to evaluate the ensiled pejibaye  residue in the feeding of ruminants as roughage. For the in vitro digestibility assay, a randomized block design was used, with four treatments (pejibaye residue without additives; pejibaye residue + banana residue; pejibaye residue + rice residue and pejibaye residue + citrus pulp), with four replications. The variables studied were: chemical composition, specific mass, pH, average particle size, fermentation temperature and fermentative losses. Apparent digestibility was performed with sheep in a completely randomized design, to evaluate the same treatments mentioned above, using five replications. Heart-of-palm pejibaye residue silages showed average particle size, pH and density values within the range appropriate for their manufacture. Among the additives used in this study, silage with 15 g/100g of rice provided improvements in several nutritional parameters, such as DM, NDF, ADF, CF and NDF/NFC. High moisture content impairs the ensiling process, but it was solved with high dry matter content ingredients addition to promote the material stability.

Referências

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS - AOAC. Official methods of analysis of the Association of the Analytical Chemists. 16th ed. Washington, DC: AOAC, 1995.

ÁVILA, C.L.D.S.; PINTO, J.C.; EVANGELISTA, A.R.; MORAIS, A.R.D.; FIGUEIREDO, H.C.P.; TAVARES, V.B. Perfil de fermentação das silagens de capim-tanzânia com aditivos teores de nitrogênio amoniacal e pH. Ciência e Agrotecnologia, v.27, p.1144-1151, 2003. https://doi.org/10.1590/S1413-70542003000500024

CAMPOS, P.R.S.S.; VALADARES FILHO, S.C.; DETMANN, E.; CECON, P.R.; LEÃO, M.I.; LUCCHI, B.B.; SOUZA, S.M.; PEREIRA, O.G. Consumo, digestibilidade e estimativa do valor energético de alguns volumosos por meio da composição química. Revista Ceres, v.57, p.79-86, 2010. http://dx.doi.org/10.1590/S0034-737X2010000100014

CODOGNOTO, L.D.C.; PORTO, M.O.; CONDE, T.T.; CAVALI, J.; FERREIRA, E. Silage of the agro-industrial co-product of babassu palm heart processing in sheep feed. Ciência Rural, v.49, 2019. https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20180178

FERREIRA, M. A. Palma forrageira na alimentação de bovinos leiteiros. Recife: UFRPE/Imprensa Universitária, 2005. 68p.

FRITZ, O.L.R.; RAMOS, F.B.; CLEMENTINO, F.M.M.; NOGUEIRA, C.E. Efeito de aditivos no valor nutritivo de silagens de resíduo de pupunha (Bactris gasipaes). Anais da MICTI, v. 1, p. 1-5, 2018.

GONÇALVES, J.R.S.; PIRES, A.V.; SUSIN, I.; LIMA, L.G.D.; MENDES, C.Q.; FERREIRA, E.M. Substituição do grão de milho pelo grão de milheto em dietas contendo silagem de milho ou silagem de capim-elefante na alimentação de bovinos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, p. 2032-2039, 2010. https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000900023

KEARL, L.C. Nutrient requirements of ruminants in developing countries. Utah, Ed: Utah State University, 1982. 381p.

LAMMERS, B.P.; BUCKMASTER, D.R.; HEINRICHS, A.J. A simple method for the analysis of particle sizes of forage and total mixed rations. Journal of dairy science, v.79, p.922-928, 1996. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(96)76442-1

LANA, R.P. Sistema Viçosa de formulação de rações. Viçosa: Universidade Federal de Viçosa, 2000. 60p.

LOPEZ, S.E.; MUHLBACH, P.R.F. Efeito de diferentes tratamentos no valor nutritivo da aveia branca (Avena sativa L.) conservada na forma de silagem ou feno. Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia, v. 23, p. 519-526, 1994.

MACHADO, F.S.; RODRÍGUES, N.M.; GONÇALVES, L.C.; RODRIGUES, J.A.S.; RIBAS, M.N.; PÔSSAS, F.P.; GUIMARÃES JÚNIOR, R.; Jayme, D.G.; PEREIRA, L.G.R. Consumo e digestibilidade aparente de silagens de sorgo em diferentes estádios de maturação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.63, p.1470-1478, 2011. https://doi.org/10.1590/s0102-09352011000600026

MACHADO, F.S.; RODRÍGUEZ, N.M.; RODRIGUES, J.A.S.; RIBAS,M.N.; TEIXEIRA, A.M.; RIBEIRO JÚNIOR, G.O.; VELASCO, F.O.; GONÇALVES, L.C.; GUIMARÃES JÚNIOR, R.; PEREIRA, L. G. R. Qualidade da silagem de híbridos de sorgo em diferentes estádios de maturação. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 64, p. 711-720, 2012. http://dx.doi.org/10.1590/S0102-09352012000300024

McDONALD, P.; HENDERSON, A.R.; HERON, S.J.E. The biochemistry of silage. Marlow: Chalcombe Pub, 1991. 340p.

MERTENS, D.R. Fiber analysis and its use in dairy rations. In: PACIFIC NORTHWEST ANIMAL NUTRITION CONFERENCE, 24th., 1989, Boise. Proceedings... Idaho, USA: PNWANC, 1989. 1-10p.

MONTEIRO, I.J.G.; DE ABREU, J.G.; CABRAL, L.D.S.; RIBEIRO, M.D.; DOS REIS, R.H.P. Silagem de capim-elefante aditivada com produtos alternativos. Acta Scientiarum. Animal Sciences, v. 33, p. 347-352, 2011. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v33i4.12629

MORENO, G.M.B.; SOBRINHO, S.; GARCIADA, A.; LEÃO, A.G.; LOUREIRO, C.M.B.; PEREZ, H.L.; ROSSI, R.C. Desempenho, digestibilidade e balanço de nitrogênio em cordeiros alimentados com silagem de milho ou cana-de-açúcar e dois níveis de concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, p. 853-860, 2010. https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000400022

NATIONAL RESEARCH COUNCIL – NRC. Nutrient requirements of sheep. 6.ed. Washington, DC: National Academy Press, 1985. 112p.

OLIVEIRA, L.B.D.; PIRES, A.J.V.; CARVALHO, G.G.P.D.; RIBEIRO, L.S.O.; ALMEIDA, V.V.D.; PEIXOTO, C.A.D.M. Losses and nutritional value of corn, Sudan sorghum, forage sorghum and sunflower silages. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, p. 61-67, 2010. http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010000100008

OLIVEIRA, L.S.; PEREIRA, L.G.R.; AZEVEDO, J.A.G.; PEDREIRA, M.; LOURES, D.R.S.; BOMFIM, M.A.D.; BARREIROS, D.C.; BRITO, R.L.L. Caracterização nutricional de silagens do coproduto da pupunha. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 11, p. 426-439, 2010.

PAULA, K.S.; FARIA JÚNIOR, O.L. Utilização dos restos culturais e resíduos da industrialização de abacaxi na alimentação de ruminantes: Revisão. PUBVET. v.13, p.1-7, 2019. https://doi.org/10.31533/pubvet.v13n2a271.1-7

PENTEADO JÚNIOR, J.F.; DOS SANTOS, A.F.; NEVES, E.J.M. Aspectos do agronegócio do palmito de pupunha no Brasil. Colombo: Embrapa Florestas, 2014. 21p. (Embrapa Florestas. Documentos, 275).

RAMOS, D.P.; LEONEL, M.; LEONEL, S. Amido resistente em farinhas de banana verde. Alimentos e Nutrição Araraquara, v. 20, p. 479-484, 2010.

RÊGO, A. C.; SIQUEIRA, G. R.; DE SOUZA, G. B.; SIGNORETTI, R. D.; DE RESENDE, F. D. Efeito do tamanho de partícula e de inoculante bacteriano na temperatura, densidade e ph de silagens de milheto. Revista Caatinga, v.29, p.984-995, 2016.

REGO, A.C. ; TELES, M.M. ; NEIVA, J.N.M. ; CANDIDO, M.J.D. ; PEREIRA, E.S. ; FEITOSA, J.V. ; CARNEIRO, H.A.V. ; CAVALCANTE, M.A.B. Degradação da matéria seca, proteína bruta e fibra em detergente neutro de silagens de capim-elefante contendo pedúnculo de caju desidratado. Ciência Animal Brasileira, v. 10, p. 735-744, 2009.

RODRIGUES NETO A.J.; BERGAMASCHINE, A.F.; ISEPON, O.J.; ALVES, J.B.; HERNANDEZ, F.B.T.; MACEDO, M.P. Efeito de aditivos no valor nutritivo de silagens feitas com subproduto da extração do palmito de pupunha (Bactris gasipaes HBK). Revista Brasileira de Zootecnia, v.30, p.1367-1375, 2001. https://doi.org/10.1590/S1516-35982001000500033

SAS INSTITUTE. The Complete Guide to the SAS Output Delivery System: Version 8. SAS institute, 1999.

SCHMIDT, P.; ROSSI JUNIOR P.; TOLEDO, L.M.D.; NUSSIO, L.G.; ALBUQUERQUE, D.S.D.; MEDURI, B. Perdas fermentativas e composição bromatológica da entrecasca de palmito pupunha ensilada com aditivos químicos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.39, p.262-267, 2010. https://doi.org/10.1590/S1516-35982010000200005

SCHMIDT, P.; ROSSI JUNIOR, P.; TOLEDO, L.M.D.; NUSSIO, L.G.; ALBUQUERQUE, D.S.D.; MEDURI, B. Perdas fermentativas e composição bromatológica da entrecasca de palmito pupunha ensilada com aditivos químicos. Revista brasileira de Zootecnia, v. 39, p. 262-267, 2010. http://dx.doi.org/10.1590/S1516-35982010000200005

SCHMIDT, P.; SOUZA, C.M.; BACH, B.C. Uso estratégico de aditivos em silagens: Quando e como usar? In: JOBIM, C.C.; CECATO, U.; CANTO, M.W.; BANKUTI, F.I (eds.), SIMPÓSIO: PRODUÇÃO E UTILIZAÇÃO DE FORRAGENS CONSERVADAS, 5.ed., Maringá, 2014. Anais… Maringá: UEM, 2014. p.243-264.

SENGER, C.C.D.; MÜHLBACH, P.R.F.; SANCHEZ, L.M.B.; NETTO, D.P.; LIMA, L.D.D. Composição química e digestibilidade in vitro de silagens de milho com distintos teores de umidade e níveis de compactação. Ciência Rural, v.35, p.1393-1399, 2005. https://doi.org/10.1590/S0103-84782005000600026

SILVA, A.M.; OLIVEIRA, R.L.; RIBEIRO, O.L.; BAGALDO, A.R.; BEZERRA, L.R.; CARVALHO, S.T.; LEÃO, A.G. Valor nutricional de resíduos da agroindústria para alimentação animal. Comunicata Scientiae, v.5, p.370-379, 2014. https://doi.org/10.14295/cs.v5i4.870

SILVA, D.J.; QUEIROZ, A.C. Análises de alimentos: métodos químicos e biológicos. Viçosa, MG: UFV Press, 2009. 235p.

SILVA, J.F.C.; LEÃO, M.I. Fundamentos de nutrição dos ruminantes. Piracicaba, SP: Agroceres, 1979. 280p.

SILVA MACÊDO, A.J.; SANTOS, E.M.; OLIVEIRA, J.S.; PERAZZO, A.F. Produção de silagem na forma de ração à base de palma: Revisão de Literatura. REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria, v. 18, p. 1-11, 2017.

TILLEY, J.M.A.; TERRY, R.A.A. A Two-Stage Technique for the in vitro Digestion of Forage Crops. Grass and forage science, v.18, p.104-111, 1963. https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.1963.tb00335.x

TOMICH, T.R.; PEREIRA, L.G.R.; GONÇALVES, L.C.; TOMICH, R.G.P.; BORGES, I. Características químicas para avaliação do processo fermentativo de silagens: uma proposta para qualificação da fermentação. Corumbá: Embrapa Pantanal, 2003. 20p. (Embrapa Pantanal. Documentos, 57).

VAN SOEST, P.J. Nutritional ecology of the ruminant. Cornel, USA: Cornel University Press, 1994. 476p.

VAN SOEST, P.J.; ROBERTSON, J.B.; LEWIS, B.A. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, v.74, p.3583-3597, 1991. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2

WILKINS, R.J.; HUTCHINSON, K.J.; WILSON, R.F.; HARRIS, C.E. The voluntary intake of silage by sheep: I. Interrelationships between silage composition and intake. The Journal of Agricultural Science, v.77, p.531-537, 1971. https://doi.org/10.1017/S0021859600064613

WILSON, R.F.; WILKINS, R.J. The ensilage of autumn‐sown rye. Grass and Forage Science, v.27, p.35-42, 1972. https://doi.org/10.1111/j.1365-2494.1972.tb00683.x

Publicado
29-01-2021
Como Citar
Moraes, J. E., Reis, T., Fuzitani, E., Damatto Júnior, E., Maioli, C., B. Soares, W. V., Bueno, M., & Paulino, V. T. (2021). Pupunha heart of palm residue silage as an option of roughage for ruminants. Boletim De Indústria Animal, 78, 1-23. https://doi.org/10.17523/bia.2020.v77.e1491
Seção
NUTRIÇÃO ANIMAL