Bulletin of Animal Husbandry
Volume: 35 - Número: 1 - Pg: 25-31 - Ano: 1978


Autores
J. C. A. de Mattos, L. J. Pacola, F. P. Lima, A. Drudi.


Estudo comparativo entre carcaças de novilhos da raça nelore e de novilhos mestiços.
Resumo

Em estudo realizado com novilhos nelore e mestiços (guzerá, devon, zebu mocho e red polled) castrados, de 2 anos e 9 meses de idade, verificaram-se, os seguintes valores médios na avaliação de suas carcaças: peso vivo,475 ± 8,30 kg e 534 ± 8,30 kg; peso morto quente, 261 ± 5,12 kg e 276 ±5,12 kg; peso morto frio, 256 ± 5,18 kg e 271 ± 5,18 kg; rendimento quente,54,85 ± 0,31% e 51,65 ± 0,31%; rendimento frio, 53,89 ± 0,42% e 50,75 ±0,42%; cabeça, 16,73 ± 0,29kg e 16,91 ± 0,29 kg; couro, 38,25 ± 1,17kg e45,44 ± 1,17 kg; mocotó, 9,49 ± 0,32kg e 10,22 ± 0,32 kg; traseiro, 41,95 ±0,31% e 40,12 ± 0,31%; dianteiro, 45,50 ± 0,32% e 44,43 ± 0,32%, pontade agulha; 12,55 ± 0,21% e 15,44 ± 0,21%; carne, 67,37 ± 0,65% e 63,99 ±0,68%; ossos, 16,71 ± 0,37% e 15,25 ± 0,39%; gordura, 16,21 ± 0,74% e21,68 ± 0,78%; retalhabilidade, 52,29 ± 0,58% e 52,42 ± 0,58%, respectiva-mente para nelore e mestiços. Feita a análise •estatística, não foram encontradas diferenças significativas entre as duas raças apenas para o rendimentofrio, para o peso mocotó e para a retalhabilidade.


Comparative carcasses values between pure bred Nelore and crossed steers.
Abstract

The carcasses characteristics of pure bred Nelore steers were compared with a crossed breed among guzerá, devon and steers. They were 2 years and 9 months old when slaughtered. The values were: live weight, nelore 475 ± 8 . 30 kg, crossed 276 ± 5.. 12 kg; Chilled carcas weight, nelore 256 ± 5. 18 kg, crossed 271 ± 5. 18 kg; warm carcass yield, nelore 54.9 ± 0.31%, crossed 51.7 ± 0.31%; chilled carcass yield, nelore 53.9 ±0.42%, crossed 50.8 ± 0.42%; head, nelore 16.7 ± 0.29 kg, crossed 16.9 ± 0.29 kg; hide, nelore 38.3 ± 1.17kg, crossed 45.4 ± 1.17kg; shanks, nelore 9.5 ± 0.32kg; crossed 10.2 ± 0.32kg; hind quarter, nelore 42 ± 0.31%, crossed 40.1 ± 0.31%; forequarter, nelore 45.5 ± 0.32%, crossed 44.4 ± 0.32%; flank, nelore 12.6 ± 0.21%, crossed15.4 ± 0.21%; boneless meat, neore 67.4 ± 0.65 ± crossed 64 ± 0.68%; bones, nelore 16.7 ± 0.37%, crossed 15.3 ± 0.39% fat, nelore 16.2 ± 0.74 ±, Crossed 21.7 ± 0.78% and cutability, nelore 52.3 ± 0.58%, crossed 52.4 ± 0.58%. Statistical analysis did not show significant differences between breeds only for dressing percentage, shanks weight and cutability.


Íntegra (PDF)




Envie a um amigo

Adicione ao Favoritos

Imprimir