Autores
Fuad Naufel.
Efeitos de alguns fatores ambientais e genéticos na produção de leite e de gordura do rebanho experimental Holandês prêto e branco do departamento da produção animal de São Paulo.
Resumo
Relatórios de produção do rebanho experimental Holandês
prêto e branco do Departamento da Produção Animal, abrangendo um período de 36
anos, foram utilizados para estudar-se os efeitos da idade, do número de
lactações e das estações de parição na produção e para obtenção de fatôres de correção
para idade para o rebanho, e subseqüente estimativa dos coeficientes de
herdabilidade e de repetibilidade para produção do leite e gordura do leite.Os dados foram analisados para os efeitos de idade, de
número de lactações e estações’‘de parição. Os resultados mostraram que a idade
e número de lactações apresentam efeitos similares na produção de leite e de
gordura. As estações de parição’ tiveram influência altamente significante na
produção, com vacas iniciando as lactações durante o outono-inverno’ produzindo
consideravelmente mais do que aquelas’ que iniciaram as lactações na
primavera-verão. Vacas até cinco anos ‘de idade tenderam a ser mais sensíveis
aos efeitos da primavera-verão do que vacas mais idosas. Após a idade de
produção’ máxima ter sido’ atingida, vacas que pariram durante a
primavera-verão’ tenderam a diminuir suas produções mais rapidamente do que
aquelas que iniciaram as lactações durante o outono-inverno.
The effects of same environmental and genetic factors on milk and milk fat production in an experimental holstein herd in São Paulo, Brasil.
Abstract
Production
records from an experimental Holstein-Friesian herd, covering a period of 35
years, were used to study the effects of age, laction number, and season of
calving, and to develop age correction factors for the herd, and subsequent
estimates of heritability and repeatability for milk and milk fat, yield.The records
were analyzed for the effects of age, laction number’, and season of calving on
production. The results of these analyses showed that age and laction number
have similar effects on milk and fat production Season of calving had a highly
significant influence on milk production, with cows calving during
autumn-winte’r showing higher production than those freshening during spring summer.
Cows up to five years of age tended to be more sensitive to the effects of
spring-summer than older cows.. After the age of maximum production was
reached, cows calving during spring-summer tended to decrease their production
faster than those freshening during autumn winter.Age
correction factors were derived by the gross comparison method and the
age-corrected records, expressed as deviations from the herd mates within year
season of calving, were used for estimating heritability and repeatability
coefficients. These coefficients were used both by interclass correlation of
paternal half-sibs and by regression methods. The results for heritability were
.552 and .716 for milk and milk fat, respectively, by the paternal half-sib
method, and .363 for milk and .344 for milk fat by regression of the first
records of daughters on the first records of the dams. The high values obtained
by paternal half-sib correlations are considered inflated by failure t1o remove
environmental effects common to paternal half-sisters. The estimates of
repeatability were 357 and .482 for milk and .414 and .495 for milk rat by
intra—class correlation and by regression of second on first records,
respectively.
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